jueves, 26 de octubre de 2023

XOVES 26 de OUTUBRO do 2023

Unha nova entrega deste programa de dúas horas en galego. Comezamos coa nosa sintonía e as salutacións de sempre. Escoitamos un bocadiño de música e conectamos con Galicia, concretamente con JUAN LUIS ESTÉVEZ, un Panadeiro Artesán da Panadería Germán en Fisterra. Dámoslle a ben-vida e felicitámola porque acaban de concederlle un Sol na Guía Repsol. Tamén ten recibido varios premios a nivel Nacional pola confección do pan tan esmerado que ofrece aos seus clientes. Ten alumnos a nivel mundial, aos que lles imparte clases de cómo facer pan e moi especialmente cómo elaborar a "Masa Madre" que é fundamental para unha elaboración dun pan sin conservantes e natural cen por cen. Agradecémoslle a súa participación no noso programa e despedímonos desexando que siga colleitando moitos éxitos.

A continuación recibimos a crónica do noso correspondente na Ribeira Sacra, XOSÉ MANUEL F. MONTES. Coma sempre na súa sección QUEN CHE PREGUNTOU? facendo un resumo escollido das noticias cos seus "Desghústanme e Ghústanme" tan acaidos. E finaliza coas anotacións da súa "libretiña pequena" que sempre veñen acompañadas de certa retranca. Tamén nos envía a súa "viñeta" alusiva a un momento determinado da emisión de hoxe, que compartimos con todos vosoutros.

Falamos con ALVARO PIN CAMPO, que podedes atopalo en "instagram" baixo o título de "florenciodebarreiros". Un estudante de Bacharelato que é un "artesán autodidacta" que traballa a madeira e outros materiais para confeccionar non só zocas, senón que tamén se dedica á cestería e aínda ten tempo para ir aprender a teitar.  A pesar da súa xuventude (aínda está a estudar no Instituto en Lugo) fainos un agasallo moi especial: Tócanos, en directo, unha muiñeira coa súa trompa (birimbao). Conversamos con el sobre ese traballo que compaxina cos estudios moi eficazmente. 

Asiste a algunhas Feiras onde amosa os seus traballos e a súa artesanía particular. Tamén nos comenta que practica algún que outro xogo popular como é a billarda, cando ten tempo, con seu irmán. Agradecémoslle a súa atención e participación e desexámoslle que siga disfrutando desa tarefa tan engaiolante.



Conectamos novamente con Galicia, para falar coa poeta e pintora AMALIA DÍAZ RODRÍGUEZ. Fálanos da súa participación en diversas publicacións poéticas e pictóricas colectivas, así como en certos Recitais poéticos con amigos e compañeiros tanto galegos coma portugueses. Ten previsto particpar, próximamente no Recital Poético que se celebrará no Saviñao. Agasállanos coa declamación de dous poemas da súa autoría, tituladas: "balada outonal" e "chove con sentimento" que fan referencia a esta tempada outonal na que nos atopamos. Agradecémoslle a súa aportación.

E despedímonos ate a vindeira semana á mesma hora. Que teñan unha feliz semana!

Deixamos aquí o programa completo.

jueves, 19 de octubre de 2023

XOVES 19 de OUTUBRO do 2023

Unha nova emisión deste noso programa de dúas horas en língua galega. Despois da sintonía e das salutacións oportunas, escoitamos un bocadiño de música e recibimos ao primeiro convidado desta tarde,don UBALDO PÉREZ, do RESTAURANTE LOS ANCARES, na Rúa Robrenyo 74,78 de Barcelona. Será o próximo domingo día 22. Fálanos da próxima celebración dun xantar especial, con música galega: Cocido Galego con cachola, chourizo, butelo, lacón, patacas, garabanzos e grelos. Todo elo acompañado con viño da terra: mencía e godello. Ao finalizar, despois dos postres e chupitos de augardente, hervas ou licor café, amemizarase a asistencia con música tradicional galega, como ben sendo habitual nestas celebracións. Os interesados terán que chamar para reservar mesa e asistencia. Desexámoslle que teña moita sorte e moitos éxitos.

Damos a coñecer algunhas das actividades e celebracións que ten previsto realizar a nosa Asociación C.G.Rosalía de Castro de Cornellà. Este mesmo sábado, a partir das 13h celebración da Paella Popular, diante da Entidade, gratuita para tódolos socios e un prezo axeitado para os amigos e simpatizantes. Magosto para o día 4 de novembro a partir das 20:30h, castañas e viño da terriña e algunha que outra sorpresa. Campionatos de Tute e Brisca, os días 18, 19, 25 e 26 de novembro. Hai que anotarse para poder participar. Certame de Poesía Rosalía de Castro o día 2 de decembro. Os que desexen asistir á cea terán que anotarse na Entidade.

A continuación falamos con don XOSÉ CASTIÑEIRA, do Restaurante TIRA DO CORDEL, en Fisterra. Comentamos con el algúns dos pratos que ofrecen no seu establecemento. A especialidade é a lubina ou robaliza. Tamén está moi contento coa oferta doutros peixes frescos que se poden degustar, xunto coas ameixas que levan unha salsa especial, elaborada específicamente polos seus cociñeiros. Chámase Salsa Tira do Cordel, porque os ingredientes e a elaboración é única y específica do Restaruante. Tamén nos conta a anécdota de cómo se chegou a nomear o establecemento, que nun principio puxéralle o nome de  Baixa Mar, pero como no comezo para poder entrar había unha porta de dúas follas que se abría tirando dun cordel (el mesmo lle puxera un letreiro que dicía: para entrar tira do cordel) e quedoulle bautizado ese nome definitivamente. Agradecémoslle a súa participación no progama de hoxe.

Seguimos escoitando outro bocadiño de música máis e falamos con LUCÍA FREITAS, CHEF do Restaurante cunha Estrella Michelín e varios Soles Repsol, A TAFONA, en SANTIAGO DE COMPOSTELA. Felicitámola por participar hai uns días na estrea do Master Chef da Televisión Española e tamén porque está elixida para participar e impartir, como ponente, varias clases maxistrais de cociña doce, ademais de ser membro do Xurado no Forum Gastronómico de Barcelona, previsto para os días 6 a 8 de novembro. Desexamos que teña moito éxito e moita sorte.
 

Falamos agora con don MIGUEL MOSQUERA, da Pastelería FINA REI, de Allariz. Un establecemento de moita traxectoria artesanal e grande arraigo nesa localidade ourensana. O ano pasado celebraron o seu 50 aniversario. Teñen unha páxina web que pode consultar e visitar por si lles apetece mercar algún dos seus produtos tan doces. Ademais dos doces tradicionais da vila, Amedoados, Torta Real e Améndoa de Pico, tamén se poden degustar outros doces artesanais como bombóns, ostras de chiculate, ostras de chocolate, turrons acisclo... unha man chea de doces a escoller para tódolos gustos. Tamén están moi implicados coa Cultura Galega, xa que forman parte patrocinadora dunha Editorial así como colaboradores da Fundación Vicente Risco. Seguiremos a súa traxectoria xa que están pendentes de poñer á venta un produto (é primicia para tódolos nosos oíntes e seguidores) que está moi relacionado tamén coa cultura. En vindeiras datas, cando esté preparado o seu lanzamento, voltaremos a poñernos en contacto coa Pastelaría FINA REI. Desexamos que teñan moita sorte e despedímonos ate o vindeiro xoves á mesma hora. ¡Que teñan unha feliz semana!

Deixamos aquí o programa enteiro.


jueves, 5 de octubre de 2023

XOVES 05 de OUTUBRO do 2023

Outra emisión máis desta tempada que comezamos, coma sempre, coa nos sintonía, as salutacións oportunas e un bocadiño de música para recibir ao noso correspondente na capital da Ribeira Sacra -Monforte de Lemos- XOSÉ MANUEL F. MONTES, encargado da sección QUEN CHE PREGUNTOU? A súa escolla de informacións e novas está resumida nos seus Ghústanme e Desghústanme, que debulla con moito criterio, para coñecemento de tódolos nosos oíntes e seguidores. Finaliza a súa intervención cos apuntes e anotacións da súa "libretiña pequena" que sempre recolle con moito agarimo. Desexámoslle que teña unha semana feiticeira.

A seguinte intervención-conversa é con dona ANA VILA PORTOMEÑE, a Poeta Labrega que sempre nos recibe moi amablemente. Comentamos con ela algunhas das súas inquedanzas e traballos nos que está inmersa. Da súa creatividade, da próxima publicación, posiblemente para o ano dosu mil vintecatro, dun libro mais ben en prosa, aínda que tamén levará incluidas algunhas poesías. Agasállanos coa declamación dunha poesía adicada aos oíntes e seguidores do noso programa e concretamente de Radio Sant Boi. Agradecémoslle ese agasallo e desexámoslle que teña moitos éxitos.

Continuamos o programa e conectamos co Ilmo. Sr. Alcalde do Concello de POL, don LINO RODRÍGUEZ ÓNEGA, a quen felicitamos porque estivo na Festa do San Froilán de Nou Barris, a semana pasada, convidado de honra por parte dos organizadores. Pedímoslle que nos faga unha pequena descrición e nos amose o Concello que preside e fainos un percorrido moi enriquecedor por aquela localidade Luguesa. Desexamos que teña moita sorte nos seus proxectos, dos que nos falou con moito interese.

Poñemos a música do "Cumpleanos feliz" para agasallar a dona MARIA FERNÁNDEZ, a mai da nosa amiga e socia da Asociación PURA, que hoxe mesmo cumple nada menos que 100 anos. Desexamos que siga cumplindo moitos máis e agradecémoslle a Pura que nos atendera para felicitar á súa mai.

Aproveitamos para dar a coñecer algunhs informacións da nosa A.C.G.Rosalía de Castro: Asemblea extraordinaria o próximo día 7, Paella Popular o día 21 de outubro para socios, amigos e simpatizantes, diante da entidade, Magosto o día 4 de novembro. Campionatos de Tute e Brisca a partir do 17 de novembro e "37 Certame de Poesía Rosalía de Castro", o día 2 de decembro.

Despedímonos ate o vindeiro xoves á mesma hora. ¡Sexan Felices!